Przepis #40 Żytnie ciasteczka w czkoladzie
Witajcie,
dzisiaj przed Wami żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi polane czekoladą. Idealne do po południowej herbaty lub kawy. Są lekkie i aromatyczne dzięki mące żytniej. Do tego bez białego cukru i utwardzanych tłuszczy:)
Składniki:
– 250 gram mąki żytniej
– 2 jajka
– 20 gram cukru kokosowego
– 40 gram oleju kokosowego
– 1 łyżka jogurtu
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
– powidła śliwkowe
Polewa
– 40 gram gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy.
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy.
Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi.
Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Czas na polewę. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy wystudzone ciastka.
Ciastka to dobry zamiennik sklepowych produktów. Bez zbędnych polepszaczy i ulepszaczy:) Wiem, co jem!
Smacznego!
W.