Witajcie,
przed Wami propozycja dość nietypowego dania. Zazwyczaj babka kojarzy nam się ze słodkim ciastem. Ja jednak postanowiłam przygotować babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:)
Składniki
– 125 gram mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– około 125 ml wody (tak by masa miała dość gęstą konsystencję)
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę.
Całość dokładnie mieszamy. Następnie do wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta.
Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.
Farsz
– 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego
– kilka plastrów wędzonego boczku
– kilka plastrów sera mozarella
Brokuł gotujemy we wodzie. Następnie przyprawiamy solą i blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto.
Na wierzch układamy pokrojony w mniejsze plasterki boczek oraz kawałki mozarelli.
Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 – 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Babkę można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub tzatziki – świetnie uzupełnią naszą potrawę. Danie jest bardzo delikatne w smaku oraz kruche. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
W.