Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej

Witajcie,
Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje jak  oryginalne Rafaello. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego znika bardzo szybko 🙂 




Składniki

Biszkopt
– 4 jajka
– 4 łyżki cukru kokosowego
– 40 gram mąki kokosowej
– pół łyżeczki proszku do pieczenie – u mnie bezglutenowy



Wykonanie
Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę powoli dodawając cukier.  Następnie dalej miksując dodawałam po jednym żółtku – za każdym razem do momentu połączenia. Na koniec wsypałam mąkę kokosową i delikatnie połączyłam całość miksując na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyłam do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekłam przez około 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiłam do wystudzenia.




Masa
– 150 gram płatków ryżowych
– 200 gram wiórek kokosowych
– 2 szklanki mleka bez laktozy lub wody
– 3 łyżki miodu


Wykonanie
W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej się wody/mleka wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy ciągle mieszając aż zaczną gęstnieć. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. 
Na wystudzony biszkopt wykładamy ostygłą masę. Ciasto chowamy do lodówki na około 4 godziny.  



Mojego tort udekorowałam kuleczkami z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych.


Dla miłośników kokosa to idealne połączenie 🙂



Smacznego!

W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *