przepisy

Przepis #257 Bezglutenowe ptysie z masą truskawkową

Witajcie, delikatne bezglutenowe ptysie nadziewane truskawkową masą czyli propozycja na wiosenny FIT deser. Do przygotowania ciasta wykorzystałam dwie rodzaje mąk: kukurydzianą oraz ziemniaczaną oraz prawdziwe masło ale można także użyć olej kokosowy czy masło klarowane. Truskawkowa masa składa się z sera mascarpone – jeśli chcesz by ptysie były mniej kaloryczne możesz użyć białego sera twarogowego oraz truskawek. Do mojej masy wykorzystałam mrożone truskawki, które po rozmrożeniu puszczają sok dzięki któremu uzyskamy różowy kolor. W sezonie zdecydowanie polecam użyć świeżych truskawek. Bezglutenowe ptysie są tak smaczne, że w moim domu zniknęły w mgnieniu oka!

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 100 g prawdziwego masła
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła

Masa

  • 250 g sera mascarpone lub sera twarogowego
  • 4-5 mrożonych truskawek
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Wykonanie

Ciasto

Do garnku wlewamy wodę, masło oraz słodzidło – gotujemy aż rozpuści się masło. Do gotującej wody wsypujemy obie mąki oraz szczyptę proszku do pieczenia. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Do schłodzonej masy wbijamy jajka – po kolei po każdym dokładnie miksując masę. Tak przygotowaną masę za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt ptysiów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut a następnie przez 5-10 minut suszymy w temperaturze około 100 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Schłodzone ptysie przekrawamy na pół.

Masa truskawkowa

Ser mascarpone miksujemy z słodzidłem oraz rozmrożonymi truskawkami. Tak przygotowaną masą nadziewamy ptysie.

Dodatkowo ptysie możemy posypać zmielonym ksylitolem lub startą czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *