przepisy

Przepis #256 Torcik Truskawkowe Tiramisu – bez glutenu

Witajcie, lekki biszkopt przekładany masą truskawkową oraz skrapiany kawą czyli Torcik Truskawkowe Tiramisu. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki kukurydzianej – możesz także użyć mąki kokosowej dzięki temu torcik jest bezglutenowy. Do osłodzenia wykorzystałam miód ale możesz użyć innych zamienników cukru. Truskawkowa masa powstała na bazie serka mascarpone (jest trochę kaloryczny – zamiast niego możesz użyć gęstego sera twarogowego a nawet jogurtu greckiego odcedzonego przez całą noc na ręczniku papierowym zostawionym na sicie w lodówce). Do masy dodałam mrożone truskawki ponieważ mają więcej soku niż te truskawki, które można obecnie kupić w sklepie – te świeże lepiej wykorzystać do dekoracji. Biszkopt skropiłam rozpuszczalną kawą co przełamuje smak truskawkowej masy. To ciasto idealnie sprawdzi się letnie desery a nawet jako tort urodzinowy!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa truskawkowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 (najlepiej mrożonych truskawek)
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Dodatkowo

  • ¼ filiżanki zaparzonej rozpuszczalnej kawy
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy miód oraz żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25  minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na pół.

Masa truskawkowa

Mrożone truskawki rozmrażamy tak by puściły sok. Ser mascarpone miksujemy ze słodzidłem oraz truskawkami. Pierwszy krążek ciasta układamy na talerzu, skrapiamy kawą, wykładamy ¾ truskawkowej masy. Przykrawamy drugim krążkiem. Ponownie skrapiamy ponownie kawą. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami. Dodatkowo wierzch możemy posypać kawą rozpuszczalną.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone dlatego chowamy je na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *