przepisy

Przepis #255 FIT Czekoladowy sernik na zimno

Witajcie, bardzo czekoladowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie z czekoladową posypką – to istne czekoladowe szaleństwo!  Poprzedni Truskawkowy sernik na zimno możecie znaleźć tutaj. Do przygotowania spodu tego sernika użyłam kakaowych pełnoziarnistych herbatników (można je kupić w większości supermarketów na półkach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych). Masa serowa powstała na bazie sera twarogowego – najlepiej wykorzystać ser w kostkach (u mnie bez laktozy) – sera z wiaderka jeszcze nie testowałam;) Dla osłody dodałam miód, ale równie dobrze może to być syrop klonowy czy daktylowy. Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą oraz ozdobiłam polewą (przepis na polewę znajdziesz w składnikach). Najlepiej wybrać czekoladę z 70-85 % zawartości kakao oraz bez białego cukru.

To co, kto ma ochotę na kawałek czekoladowego serniczka?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa

  • 460 g chudego twarogu (najlepiej takiego w kostkach)
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 40 g startej gorzkiej czekolady bez cukru

Opcjonalnie: polewa czekoladowa: 5-6 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącego mleka

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (można to zrobić ręcznie lub przy użyciu rozdrabniacza). Następnie mieszamy z masłem orzechowym. Gotową masę wykładamy na spód formy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie pozostawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Ser miksujemy z jogurtem oraz miodem na bardzo gładką masę. Wsypujemy kakao – miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec miksując na najniższych obrotach powoli dodajemy żelatynę. Masę przelewamy na spód i chowamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto posypujemy startą czekoladą lub/i dekorujemy polewą.

W sezonie letnim do dekoracji można wykorzystać świeże owoce, które delikatnie przełamią bardzo czekoladowy smak naszego sernika na zimno.

Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *