przepisy

Przepis #249 Walentynkowe Różowe FIT Tiramisu

Witajcie, delikatny i kremowy deser różowe FIT Tiramisu idealne na zbliżające się Walentynki. Do przygotowania deseru użyłam biszkoptów bez cukru. Możesz także wykorzystać takie bez glutenu. Coraz częściej nawet w lokalnych małych sklepikach można spotkać produkty bezcukrowe czy bezglutenowe. Masę do mojego deseru zrobiłam na bazie jogurtu greckiego oraz mascarpone oczywiście:) by zachować smak tradycyjnego Tiramisu. A żeby nie było banalnie masę zabarwiłam na różowo wykorzystując do tego mrożone truskawki. Według mnie to właśnie mrożone truskawki sprowadzą się najlepiej. Mimo, że możemy kupić już świeże importowane truskawki to niestety nie są one tak soczyste i smaczne jak nasze sezonowe truskawki. Dlatego o tej porze roku wolę korzystać z mrożonek. Truskawki możesz zastąpić mrożonymi malinami.

Wartości odżywcze na porcję: 398 kcal w tym: B: 7 g W: 32 T: 28 g.

Składniki

(2 porcje)

  • opakowanie biszkoptów bez cukru
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • opakowanie jogurtu greckiego 200 ml
  • 2 łyżki miodu
  • 6 mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka kawy do dekoracji lub starta gorzka czekolada

Wykonanie

Zaparzamy kawę. Na dnie kubeczków układamy w całości lub pokruszone biszkopty. Skrapiamy kawą. Ser mascarone miksujemy z jogurtem, miodem oraz rozmrożonymi truskawkami, które delikatnie puściły sok. 2-3 łyżki masy wykładamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Ponownie skrapiamy kawą. Wykładamy kolejną część masy. Czynność powtarzamy do aż zostanie wypełniony cały kubeczek. Wierzch dekorujemy wedle uznania – na przykład kawą lub startą gorzką czekoladą.

Chłodzimy przez 2-3 godziny w lodówce.

Smacznego

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *