przepisy

Przepis #244 Bezglutenowe eklery z budyniem

Witajcie,

karnawał w pełni więc i na moim blogu podrzucę Wam kilka propozycji na imprezowe smakołyki w nowej FIT odsłonie. Wcześniejsze propozycje możecie znaleźć w wersji na słodko – tutaj oraz na słono – tutaj. A dzisiaj przygotowałam dla Was pewnie znane i lubiane przez większość eklerki. Moja wersja to bezglutenowe eklerki z domowym budyniem – jestem pewna, że zasmakują także „niefitowcom”;)  Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Do masy użyłam także prawdziwego masła ale równie dobrze możesz użyć oleju kokosowego w stałej postaci (co delikatnie wpływa na smak ciasta). Masa to domowy pyszny budyń z dodatkiem większej ilości mąki ziemniaczanej, by stał się gęstszy by można było nim przełożyć nasze eklerki.

Kto się skusi na takiego bezglutenowego eklerka?:)

Składniki

(8-10 sztuk w zależności od wielkości)

Ciasto

  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
  • szklanka wody

Masa budyniowa

  • 250 ml  mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Wykonanie

Ciasto

Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy ciasto tak by powstały eklery. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia  a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa budyniowa

Połowę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem. Do rondelka wlewamy resztę mleka oraz słodzidło. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy zblendowaną wcześniej masę. Cały czas mieszamy dopóki nasz budyń będzie gęsty. Kiedy masa będzie zbyt rzadka możemy dodać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do jeszcze gorącej masy i wymieszać dokładnie.

Lekko przestudzoną masę wykładamy na jedną część eklerków i przykrywamy drugim kawałkiem. W rondelku podgrzewamy mleko. Zdejmujemy  z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą dekorujemy eklerki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *