przepisy

Sylwestrowe FIT inspiracje CZ.2 NA SŁODKO

Witajcie,

dzisiaj obiecane propozycje na sylwestrowe desery – bez białego cukru oraz bez białej pszennej mąki. Przygotowałam dla Was cztery propozycje ale jeśli macie ochotę na więcej to zapraszam do prześledzenia przepisów na moim blogu oraz zobaczenia moich ebooków, które teraz możecie kupić w promocyjnej cenie. Ebooki możesz zobaczyć i kupić tutaj – blog sklep.

To jak gotowi na sylwestrowe słodkości?

Galaretka z herbaty ze „śmietaną”

Galaretka z dodatkami a zwłaszcza z bitą śmietaną to bardzo popularny deser na wielu różnych uroczystościach. Zamiast przygotowywać gotową sklepową galaretkę można przygotować ją z owocowej herbaty.

Składniki

  • 2 porcje
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 saszetki herbaty owocowej
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Wykonanie

Wodę zagotowujemy. Zalewamy herbatę i czekamy aż puści aromat i smak. Następnie wyciągamy saszetki. Dodajemy słodzidło. Wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do kubeczków/salaterek. Kiedy galaretka będzie wystudzona chowamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli chcemy czekać krócej wystarczy włożyć galaretkę do zamrażalnika na około godzinę. Jogurt mieszamy z ksylitolem oraz mascarpone. Dekorujemy wierzch stężałej galaretki. Posypujemy startą czekoladą.

Pomarańczowe babeczki

Aromatyczne i pachnące pomarańczą babeczki w dwóch smakach nie tylko dobrze smakują ale mogą także ozdobić nasz sylwestrowy stół.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki migdałowej/kokosowej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 mała pomarańcz
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie

Jajka miksujemy przez chwilę . Dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz obraną i pokrojoną w kostkę pomarańcz. Masę dzielmy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Obie masy przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Migdałowo-orzechowy deser

Składniki

2 porcje

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego

Dodatkowo

  • małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • kilka orzechów do dekoracji

Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę, płatki jaglane oraz wiórki kokosowe. Wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników (jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze mąki). Masę wykładamy do foremek na muffiny lub foremek do mini tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 12 minut. Jogurt mieszamy z mascarpone, ksylitolem oraz masłem orzechowym. Tak przygotowaną masą dekorujemy wystudzone spody. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami.

Miodowy torcik z kremem jaglanym

Nawiązujący do minionych świąt miodowy torcik najlepiej smakuje na drugi dzień. Przekładamy kremem jaglanym jest wręcz przepyszny!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ½ kostki prawdziwego masła

Masa

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Ciasto

Na stolnicę wsypujemy mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wlewamy miód, wbijamy jajko. Całość zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy 4 koła o takiej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.

Masa

Do rondelka wsypujemy płatki i zalewamy mlekiem. Dodajemy słodzidło oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujemy do momentu aż powstanie gęsta masa. Pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną masę miksujemy z łyżką masła (jeśli będzie zbyt gęsta możemy dolać trochę mleka). Gotową masą przekładamy ciasto.

Polewa

W rondelku podgrzewamy mleko. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masą polewamy ciasto.

Nowy Rok za pasem! Czas przejść na zdrową stronę mocy.
Koniec roku to dobry moment na nowy początek – już dziś poznaj moje ebooki z serii “150 zdrowych przepisów” – to razem ponad 300 przepisów: dzięki którym mnie udało się zmienić swoje nawyki! 
Zasmakuj w zdrowej kuchni bez wyrzeczeń!  Ebooki możesz kupić z gotowym jadłospisem na MIESIĄC w trzech kalorycznościach do wyboru! Przy zakupie pakietu – napisz do mnie wiadomość by otrzymać wybrany przez siebie jadłospis! Ebooki znajdziesz tutaj – sklep blog.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *