przepisy

Przepis #243 Cynamonowo-waniliowe ptasie mleczko FIT

Witajcie,

lekka pianka z dodatkiem cynamonu i wanilii czyli domowe ptasie mleczko inspirowane dostępnym w sklepach ptasim mleczkiem o smaku waniliowo-cynamonowym. Domową wersję przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego (użyłam bez laktozy) z dodatkiem aromatycznych przypraw: cynamonu oraz przyprawy do piernika. Taki lekki deser idealnie wpisuje się w klimat świąt! Dodatkowo jest bez glutenu i można go zrobić w wersji bez laktozy! Jest także niskowęglowodanowy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony przez noc w lodówce.

Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych inspiracji koniecznie sprawdź moje najnowsze ebooki: „150 zdrowych przepisów: edycja jesienno-zimowa” ze świątecznym dodatkiem „FIT słodkości na święta”  – dostępny tutaj lub sam dodatek – dostępny tutaj.

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Warstwa cynamonowa

  • 350 ml jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
  • 80 ml wody
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Warstwa waniliowa

  • 350 ml jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
  • 80 ml wody
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • cynamon do posypania wierzchu

Wykonanie

Warstwa cynamonowa

W rondelku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę – mieszamy by się rozpuściła. Jogurt przekładamy do miski. Mieszamy z miodem. Dodajemy przyprawy. Na koniec powoli wlewamy lekko przestudzoną żelatynę. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Wkładamy do lodówki na około godzinę by warstwa się zastygła.

Warstwa waniliowa

Przygotowujemy podobnie jak warstwę cynamonową. W rondelku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę – mieszamy by się rozpuściła. Jogurt przekładamy do miski. Mieszamy z miodem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Na koniec powoli wlewamy lekko przestudzoną żelatynę. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny by masa stężała.

Polewa

W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy dopóki się nie rozpuści. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy cynamonem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *