przepisy

Przepis #241 Sernik Zebra – kakaowo-kokosowy

Witajcie,

puszysty i lekki sernik zebra o dwóch smakach: kokosowym i kakaowym to moja kolejna propozycja na FIT sernik bez spodu. Dodatek wiórków kokosowych przełamuje delikatność sernika a kakao sprawia, że smak jest nieco bardziej wyrazisty. Przygotowanie takiego sernika jest banalnie proste i jestem pewna, że uda się każdemu. Dzięki temu, że nie ma spodu nie zawiera dużej ilości węglowodanów za to dużą ilość białka. Efekt zebry sprawia, że sernik ładnie się prezentuje i jest nieco inny niż tradycyjne serniki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce. Na moim blogu znajdziesz więcej pomysłów na proste serniki: sernik malinowy, sernik Bounty (totalny hit!), sernik z chałwą, sernik snikers.

Próbowałaś/eś już któregoś z serników? Koniecznie napisz w komentarzu jak smakowały:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • 450-460 g sera twarogowego ( u mnie bez laktozy)
  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie

Ser miksujemy z jogurtem. Dodajemy nasze słodzidło. Następnie wbijamy po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. ¾ masy serowej wykładamy do formy a pozostałą część mieszamy z kakao. Wymieszaną kakaową masę wykładamy na jasną masę delikatnie mieszając obie masy ze sobą tak by powstał efekt zebry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony sernik możemy udekorować czekoladową polewą lub posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *