przepisy

Przepis #240 Torcik orzechowy Lion Peanut – bez glutenu

Witajcie,

lekki biszkopt przełożony masą z dodatkiem masła orzechowego oraz chrupiącym dodatkiem orzeszków ziemnych oraz ryżu preparowanego a to wszystko polane pyszną domową czekoladową polewą czyli FIT torcik Lion Peanut Bar. Ciasto jest bardzo delikatne a połączenie bezglutenowego biszkoptu na bazie mąki kukurydzianej z wyczuwalnym smakiem orzeszków nadaje mu charakterystycznego smaku, który smakuje nie tylko fanom FIT wypieków. Do przygotowania kremu użyłam mascarpone ale jeśli chcesz by było jeszcze mniej kalorycznie możesz zamienić go na ser lub krem z jogurtu greckiego. Do osłodzenia możesz użyć ulubionego słodzidła a wybierając masło orzechowe pamiętaj by nie zawierało niepotrzebnych dodatków takich jak sól czy cukier. To jak, skusisz się na kawałek?:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • 1 łyżka dowolnego słodziła
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa

  • 5 łyżek mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • 1 łyżka siekanych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka ryżu preparowanego

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka prawdziwego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

Masa

Jogurt grecki mieszamy z serem mascarpone. Dodajemy masło orzechowe oraz słodzidło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.  Tak przygotowaną masą przekładamy tort (około ¼ masy zostawiamy do posmarowania wierzchu oraz boków). Orzeszki ziemne mieszamy z ryżem preparowanym. Posypujemy wierzch tortu.

Polewa

W rondelku rozpuszczamy masło, mleko oraz kakao. Dodajemy masło orzechowe oraz słodzidło. Mieszamy do połączenia składników. Lekko studzimy i polewamy wierzch tortu. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest dobrze schodzone ale możesz go także zjeść od razu po przygotowaniu:)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *