przepisy

Przepis #239 Tarta FIT Toffifee – wegańska, bez glutenu

Witajcie,

lekkie ciasto z  podwójnym kremem – orzechowym oraz czekoladowy z zatopionymi orzechami laskowymi czyli FIT tarta inspirowana czekoladkami Toffifee. Pomysł na stworzenie takiego deseru już od dawna chodził po mojej głowie aż w końcu z pomocą obserwatorów mojego Instagrama doczekał się realizacji. Nie chciałam jednak, żeby były to typowe czekoladki a coś innego – stąd pomysł na tarte. Spód przygotowałam na bazie mąki migdałowej ale zamiast niej możesz użyć także owsianej czy kokosowej. Dla osłody wykorzystałam cukier kokosowy ale możesz go zastąpić na przykład syropem klonowym, daktylowym czy miodem. Do masy użyłam masła orzechowego crunchy dzięki ciasto fajnie chrupie podczas gryzienia. Dodatkowo  z przypadku okazało się, że ciasto wyszło wegańskie oraz bez glutenu i laktozy. Skusisz się na kawałek?:)

Składniki

(forma do tarty o średnicy 26 cm)

Spód

  • 100 g mąki migdałowej/owsianej/kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)

Orzechowa masa

  • 75 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 40 g masła orzechowego (2 łyżki)

Masa czekoladowa

  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 60 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego

Dodatkowo

  • 17-18 orzechów laskowych

Wykonanie

Spód

Do miseczki wsypujemy mąkę. Dodajemy mleko oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa orzechowa

W miseczce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą. Umieszczamy masło oraz mleczko kokosowe. Dosypujemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy tak by dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzony spód.

Masa czekoladowa

Ponownie –  w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą ( w tym przypadku garnek powinien znajdować się na ogniu tak by woda była ciągle gorąca) rozpuszczamy czekoladę, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz cukier kokosowy. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Lekko wystudzoną masę wykładamy na wcześniej wyłożoną masę orzechową. Dookoła układamy orzechy laskowe (jeśli macie orzechy z łupinkami pamiętajcie by pozbyć się jej przed ułożeniem). Ciasto chowamy do lodówki na 2-3 godziny.  

Jeśli masz ochotę więcej słodkich przepisów koniecznie zobacz mój ebook „Domowe FIT Desery” z 30 propozycjami na domowe słodycze bez białego cukru! Zobacz tutaj.

A jeśli potrzebujesz inspiracji na dania obiadowe czy kolację to zajrzyj do mojego ebooka „165 zdrowych przepisów” gdzie znajdziesz pomysły na dania od śniadania po kolację ! Każdy przepis posiada informacje o kaloryczności oraz czasie przygotowania dania. Zobacz tutaj.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *