przepisy

Przepis #238 Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami

Witajcie,

pachnące ciasto z dodatkiem soczystych jesiennych śliwek czyli domowe ciasto drożdżowe na mące orkiszowej bez dodatku białego cukru – osłodzone cukrem kokosowym, który jeszcze bardziej podkreśla smak tego ciasta.  Uwielbiam ciasto drożdżowe – choć takie tradycyjne robiłam kilka razy w życiu (bo najlepsze robić teść i teściowa:)) to czasami mam ochotę na kawałek drożdżowca z kubkiem gorącej herbaty. Zwłaszcza w takie jesienne dni. Nigdy nie robiłam na go na mące orkiszowej dlatego nie byłam do końca pewna co mi z tego wyjdzie. Na szczęście moje obawy nie potwierdziły się i wyszło bardzo smaczne ciasto z dodatkiem śliwek. Oczywiście możecie dać także inne owoce. Ciekawe jak sprawdziłyby się tutaj na przykład jabłka lub gruszki… czas na kolejny eksperyment:) Póki co zostawiam Wam przepis na drożdżowca ze śliwkami.

Składniki

(forma keksówka o wymiarach – 12 x 26 cm)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 żółtka
  • 130 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 4 duże śliwki

Wykonanie

Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące ponieważ ciasto nie wyrośnie). Do miski wkładamy drożdże a następnie zalewamy je mlekiem. Posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka oraz resztę cukru kokosowego. Całość dokładnie mieszamy (ciasto może być lejące). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Między czasie oczyszczamy śliwki i kroimy je pół. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki. Na wierzch układamy śliwki skórą do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo wierzch możecie posypać cynamonem lub odrobiną cukru kokosowego wymieszanego z prawdziwą wanilią co nada jeszcze większy aromat i podkreśli smak ciasta.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *