przepisy

Przepis #237 Torcik z frużeliną truskawkową Kinder Pingui

Witajcie,

lekki czekoladowy biszkopt z domową frużeliną oraz lekkim kremem czyli kolejna odsłona znanego batonika Kinder Pengui. Oryginalnie batonik ma wiśniowe nadzienie. Jednak przygotowując ciasto w ostatniej chwili zorientowałam się, że ich nie mam… ale znalazłam truskawki i to z nich przygotowałam nadzienie do mojej wersji FIT tortu. Zatem zamiast cherry wyszło strawberry;) I muszę przyznać, że ta zmiana według mnie wyszła na lepsze – bo torcik smakuje lepiej niż oryginał co potwierdzają Ci, którzy go próbowali:) Jeśli macie ochotę na kawałek to serdecznie zapraszam:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego słodzdiła

Masa

  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 200 g sera twarogowego
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła

Frużelina truskawkowa

  • 180 g mrożonych truskawek
  • ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło.  Dodajemy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypujemy do ubitych jajek. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na pół.

Frużelina

Do rondelka wrzucamy lekko roztopione truskawki oraz cukier kokosowy. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Żelatynę również mieszamy z wodą i odstawiamy na około 5 min aby zgęstniała. Do gorących truskawek dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody – energicznie mieszamy aż masa zrobi się gęstsza. Zdejmujemy z ognia. Do jeszcze gorącej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna rozpuści się. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser twarogowy miksujemy z serem mascarpone. Dodajemy słodzidło. Ponownie miksujemy.

Na paterze lub talerzu układamy pierwszy krążek tortu. Wykładamy ½ kremu. Następnie przykrywamy masę frużeliną. I smarujemy około ¼ pozostałego kremu – pozostałą ¼ użyjemy do zasmarowania boków oraz wierzchu. Przykrywamy drugim krążkiem. Smarujemy wierzch oraz boki.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *