przepisy

Przepis #235 Mini Donuts – pieczone i bez białego cukru

Witajcie,

małe słodkie (bez białego cukru) delikatne czyli mini Donuts. Kiedy ostatnio przyszła mi ochota na pączki uznałam, że muszę zrobić takie w domowej zdrowszej wersji bez dużej ilości tłuszczu, białego cukru i białej mąki. I tak zrobiłam:) Przygotowałam mini Donuts na mące orkiszowej z dodatkiem cukru kokosowego (ale można użyć także innego słodzidła) oraz odrobiną prawdziwego masła (jeśli chcesz by pączki były bez laktozy zamiast masła dodaj olej kokosowy). Do ciasta dodałam roślinne mleko ale możesz dodać zwykłego. Wierzch polałam domowej roboty czekoladą. Moje pączusie zamiast smażyć w głębokim tłuszczu upiekłam w piekarniku. Wyszły naprawdę przepyszne i warte tego by się na nie skusić:)

Składniki

(16-20 sztuk w zależności od wielkości)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła
  • 75 g mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 jajko
  • 25 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego

Wykonanie

Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy pokruszone drożdże i zalewamy letnim mlekiem. Wsypujemy odrobinę cukru kokosowego. Pozostawiamy na około 10 min do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy mąkę, pozostały cukier, jajko oraz roztopione masło. Całość zagniatamy tak by powstało jednolite ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem na około 30 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy i wykrawamy (np. szklanką koła) a w nich np. kieliszkiem dziurkę. Układamy na blasze i pozostawiamy na kolejne 20 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 12 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia lub jemy jeszcze ciepłe.

Mini Donuts możesz udekorować według uznania. Dobrze sprawdzi się domowa polewa lub rozpuszczona gorzka czekolada.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *