lifestyle,  przepisy

Jak oszczędzić na jedzeniu i jeść zdrowo?

Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach kwestia finansowa i materialna ma ogromne znaczenie. Zwłaszcza w kontekście gotowania i jedzenia. Wszyscy dookoła huczą, że musimy jeść zdrowo: unikać tego i tamtego, jeść to i tamto. Rynek zdrowych produktów rośnie i każdy producent sugeruje, że jego jest najlepszy. Bombardowani ze wszystkich stron informacjami oraz wskazówkami co mamy jeść często kończymy w barze fast food lub z odgrzewaną pizzą na kolację. Bo jak tu w tym wszystkim się odnaleźć? Z jednej strony chcemy zmian a z drugiej wciąż panuje przekonanie, że zdrowe jedzenie jest drogie a przygotowywanie posiłków zajmuje długie godziny na które my nie możemy sobie pozwolić.

Czas skończyć z tym mitem!

Dopóki nie pozna się tego na własnej skórze to można snuć wiele teorii. U mnie było tak z gotowaniem. Dopóki sama się za to nie zabrałam (a właściwie to musiałam to zrobić) wydawało mi się, że gotowanie zdrowych posiłków jest drogie i zajmuje całe dnie. Kiedy przeszłam na „swój garnuszek” udowodniłam sobie oraz rodzinie i znajomym, że można jeść zdrowo oraz tanio – serio! A  najlepsze w tym wszystkim jest to, że wcale nie zajmuje to wielu godzin.

Moją misją jest zerwanie ze stereotypem, że zdrowe= drogie i czasochłonne!

Można naprawdę gotować smacznie, tanio i zdrowo z produktów łatwo dostępnych. Nie musisz kupować superfoods i jeść produktów z drugiego końca świata – praktycznie wszystko masz pod ręką.

Nie ma co udawać, że codziennie nas stać na jedzenie takie jak pokazywane przez liczne gwiazdy  w mediach społecznościowych. Bo i po co wydawać dziesiątki złotych na jedzenie, które rzekomo jest super zdrowe a w rzeczywistości wcale nie musi takie być. Przez lata bycia nas swoim garnuszku wiele się nauczyłam i sporo doświadczyłam. Analizowałam swój budżet i jadłospis, szukałam rozwiązań by było zdrowo (bo dla mnie to priorytet) a jednocześnie, żebym nie musiała wydawać miliony monet na jedzenie – wiecie czasami liczy się każdy grosz. Wszystkie te doświadczenia i wnioski postanowiłam spisać i stworzyć poradnik by pomagał w ogarnięciu budżetu oraz diety nie tylko mnie ale także innym.

Możesz – jeśli tylko chcesz…

Nie ma odpowiednich momentów – każdy może być dobry na podjęcie decyzji o zmianie. Czekanie na odpowiedni moment tylko oddala nas od upragnionego celu. Zasada ta  odnosi się praktycznie do każdej życiowej strefy: nauki nowych rzeczy, odchudzania czy zmiany stylu życia. Ogarnięcia domowego budżetu i jedzenia także to się tyczy! Czasami wystarczy przeanalizować to co już mamy i robimy a następnie zastanowić się co można poprawić czy zmienić. A jeśli chodzi o tanie gotowanie to już dziś możesz wprowadzić kilka prostych i szybkich zmian, które pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze i czas. Przede wszystkim wykorzystuj resztki. Mimo coraz prężniej działającego ruchu zero waste wciąż marnują się ogromne ilości jedzenia. A przecież w tak prosty i smaczny sposób można nadać resztkom nowe życie. Resztki sera czy wędliny świetnie uzupełnią domową pizzę czy szybki omlet. Z dojrzałych owoców, których nikt już nie chce przygotujesz koktajl lub słodki deser a nawet ciasto. A gdy zostanie Ci cała porcja obiadu czy kolacji po prostu ją zamroź. W kryzysowej sytuacji wystarczy wyciągnąć, odgrzać i obiad gotowy. Korzystaj z sezonowych owoców i warzyw – wtedy smakują najlepiej. Zrób z nich przetwory by w zimowe dni cieszyć się smakiem oraz zapachem ciepłych letnich dni. By zachować dłużej świeżość jedzenia pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu – każdy produkt wymaga innego sposobu. W taniej kuchni stawiaj na proste produkty i nieskomplikowane potrawy – najlepiej takie, które możesz od razu ugotować na kilka dni. Przygotowuj to co lubisz jeść Ty i Twoja rodzina dzięki temu ograniczysz wyrzucanie jedzenia z powodu braku chęci zjedzenia go przez domowników.

Można tanio i zdrowo!

Ebook „Tanie i zdrowe gotowanie” to kompendium wiedzy na temat taniego i zdrowego gotowania. To nie tylko porady jak oszczędzać na jedzeniu ale także podpowiedzi jak zaplanować swój budżet i jadłospis – wiesz, że czasami nie świadomie wydajesz pieniądze na jedzenie? To także wskazówki jak odpowiednio przechowywać jedzenie między innymi w lodówce – wiesz, że ma znaczenie to na jakich półkach układasz poszczególne produkty? Napisałam także cały rozdział poświęcony zakupom – jak je robić, gdzie robić i na co zwrócić uwagę podczas kupowania produktów spożywczych a także krótka lekcja czytania etykiet. W żadnym warsztacie – tym kuchennym także nie może zabraknąć narzędzi, dlatego stworzyłam listę kuchenny gadżetów, które są niezbędne ( przecież nie musisz mieć wszystkiego !) i ułatwiają gotowanie. Przygotowałam także 25 patentów na tanie i zdrowe gotowanie! Ponadto znajdziesz tutaj listę produktów niezbędnych w kuchni, dzięki którym nigdy nie braknie Ci pomysłu na posiłek.  By zaoszczędzić na gotowaniu warto korzystać z sezonowych produktów dlatego przygotowałam dla Ciebie kalendarz sezonowych warzyw i owoców z pomysłami na przepisy na każdy miesiąc roku z wykorzystaniem sezonowego produktu (razem to aż 24 przepisy). W dzisiejszych czasach marnuje się bardzo dużo jedzenia a przecież z tego co zostaje można zrobić tyle nowych potraw – o tym jest także cały rozdział! Oprócz wskazówek jak wykorzystać poszczególne składniki przygotowałam także przepisy na dania z resztek – aż 15! A w taniej kuchni jest także miejsce na desery więc podzieliłam się z Tobą 15 przepisami na domowe ciasta i desery za nieduże pieniądze. Za mniej się nie da? Da się ! W ebooku znajdziesz także rozdział z przepisami do 15 zł – pomysły na obiady lub kolacje. A żeby tego było mało to specjalnie spisałam wszystkie swoje podstawowe przepisy w rozdział o nazwie „Przydatne przepisy podstawowe” wśród których znajdziesz: bezglutenowy biszkopt – świetna baza do wielu ciast; mój ulubiony krem do ciast na bazie jogurtu greckiego; chlebek bezglutenowy; tradycyjna polewa czekoladowa do ciast – bez białego cukru; ciasto na pierogi orkiszowe oraz orkiszowy spód do pizzy oraz wiele innych!

Podsumowując: ebook „Tanie i zdrowe gotowanie” to 13 rozdziałów wśród których znajdziesz mnóstwo porad i wskazówek jak gotować tanio oraz zdrowo; aż 74 przepisy na proste, tanie i zdrowe posiłki, które zasmakują wszystkim domownikom.

Dzięki ebookowi  ogarniesz swoje gotowanie oraz budżet na jedzenie ale przede wszystkim zaczniesz komponować zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla siebie i całej rodziny.

Jeśli zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem przygotowałam dla Ciebie specjalny pakiet na start składający się z pakietu ebooków czyli: „Zdrowe i tanie gotowanie”, „165 zdrowych przepisów” oraz „Domowe FIT Desery” w super cenie! A dodatkowo kupując pakiet zyskasz dostęp do grupy na Facebooku w której już 1 października rusza 7 dniowe wyzwanie „Jem zdrowo i tanio”!

Pakiet na start możesz zobaczyć i kupić tutaj – PAKIET.

Udanego planowania i gotowania!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *