przepisy

Przepis #233 Czekoladowy torcik Kinder Pingui Choco

Witajcie,

lekki czekoladowy biszkopt przekładamy białym kremem oraz czekoladowym nadzieniem czyli torcik inspirowany batonikami Kinder Pingui choco – oczywiście u mnie w wersji FIT.  Biszkopt przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu tort jest bezglutenowy (możesz użyć także mąki kokosowej lub orkiszowej). Do osłodzenia możesz użyć dowolnego słodzidła. Ciasto jest bardzo czekoladowe i delikatne w smaku – idealne na deser. Wierzch polałam moją ulubioną ostatnio polewą czekoladową, której musisz koniecznie spróbować. Taka polewa sprawdzi się do dekoracji różnych ciast i deserów. Torcik Kinder Pengui choco najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła

Masa czekoladowa

  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 8 łyżek mleka zwykłego lub roślinnego
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki sypkiego słodzidła np. ksylitol

Biały krem

  • 250 g gęstego jogurtu greckiego lub sera ricotty/mascarpone*
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

* jeśli użyjesz jogurtu greckiego wymieszaj go z 2 łyżkami serka mascarpone aby masa była gęstsza a jeśli użyjesz mascarpone dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego

Polewa

  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła/oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka dowolnego sypkiego słodzidła

Wykonanie

Biszkopt

Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Dodajemy syrop daktylowy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną/proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Zostawiamy do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.

Masa czekoladowa

W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Dodajemy mleko oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (na tyle by masa nie stała się całkowicie twarda)

Biały krem

Jogurt/serek miksujemy z serkiem/ jogurtem z dodatkiem słodzidła.

Na pierwszy kawałek tortu wykładamy połowę białego kremu. Następnie kładziemy przestudzony krem czekoladowy. Chowamy do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie wyciągamy i smarujemy pozostałym białym kremem. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki: mleko, słodzidło, kakao oraz masło/olej. Następnie polewamy ciasto. Chowamy do lodówki na kilka godzin.

Wierzch oprócz polewy możesz udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami na przykład malinami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *