przepisy

Przepis #232 Waniliowo – czekoladowy sernik

Witajcie,

dwusmakowy i dwukolorowy czyli sernik waniliowo – czekoladowy na herbatnikowym spodzie. Mam nadzieję, że nie znudziły się Wam jeszcze serniki:) bo dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję  i jeszcze kilka zaplanowanych. Ten dwukolorowy sernik pierwotnie miał być łaciaty ale zrobiłam za dużo ciemnej masy i wyszła po prostu ciemna warstwa. Sernik zrobiłam na herbatnikowym spodzie ale można zrobić go też bez spodu – uda się na pewno! Do ciemnej masy dodałam rozpuszczonej (przestudzonej) gorzkiej czekolady ale zamiast tego możesz dodać 1-2 łyżki kakao. Całość udekorowałam  moją ulubioną domową polewą na którą przepis znajdziesz poniżej. Łapcie przepis i częstujcie się:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g pełnoziarnistych herbatników (u mnie bez cukru)

Masa

  • 460 g sera białego twarogowego chudego (u mnie bez laktozy)
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii (opcjonalnie)

Polewa

  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła

Wykonanie

Spód

Herbatniki drobno rozdrabniamy i wykłady na spód formy.

Masa

Ser miksujemy przez chwilę. Dodajemy jajka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy słodzidło oraz budyń. Odkładamy 1/3 masy. Pozostałe 2/3  masy mieszamy z ekstraktem waniliowym  i wylewamy na herbatnikowy spód. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i pozostawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy ja do naszej pozostałej masy serowej. Dokładnie mieszamy i wylewamy na waniliową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w zamkniętym piekarniku dzięki czemu sernik nie opadnie.

Przestudzony sernik polewamy czekoladową polewą. W rondelku mieszamy mleko, masło, słodzidło oraz kakao doprowadzając do lekkiego wrzenia. Tak przygotowaną masą polewamy nasz sernik.

Całkowicie wystudzony sernik chowamy do lodówki – schłodzony smakuje najlepiej. Można go podawać także z sezonowymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *