przepisy

Przepis #230 Sernik z malinami

Witajcie,

Delikatna serowa masa w dodatkiem lekko kwaśnych malin czyli sernik z malinami na spodzie z pełnoziarnistych herbatników to moja kolejna propozycja na słodki FIT deser. To już kolejny sernik – ostatnio dość sporo ich u mnie ale według mnie lato to idealna pora na dobrze schłodzone serniki pieczone jak i te na zimno. W tym przepisie do masy dodałam sezonowych owoców – wybrałam maliny by przełamać delikatność masy serowej ale możesz dodać także na przykład wydrylowane wiśnie lub czereśnie. Większość moich serników było bez żadnego spodu jednak tym razem wykorzystałam dobre jakościowo pełnoziarniste herbatniki, które sprawdziły się idealnie. Lubicie takie serniki z dodatkiem owoców? Jeśli tak to koniecznie spróbujcie tego!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników pełnoziarnistych

Masa

  • 450-460 g sera twarogowego ( u mnie bez laktozy)
  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki malin

Wykonanie

Herbatniki kruszymy bardzo drobno – ręcznie lub w rozdrabniaczu. Wykładamy na spód formy delikatnie dociskając. Ser miksujemy z jogurtem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy jajka po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz słodzidlo. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy maliny, które mieszamy delikatnie z masą – najlepiej łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na herbatniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 – 55 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku do wystudzenia, dzięki czemu ciasto nam nie opadnie.

Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Wierzch ciasta można także posypać sypkim ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *