przepisy

Przepis #227 Gryczane ciasto czekoladowe z malinami

Witajcie,

Lekkie i delikatne ciasto z dodatkiem czekolady oraz malin to idealne rozwiązanie na szybką przekąskę oraz chwilę kiedy mamy ochotę na coś słodkiego:) Moja dzisiejsza propozycja powstała na bazie mąki gryczanej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe a do osłody dodałam syrop daktylowy. Maliny przełamują czekolady smak deseru. To ciasto jest ekspresowe i można je zjeść prosto z piekarnika – wtedy najlepiej smakuje.

Składniki

(forma 20×11 cm)

  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 40 g masła lub oleje kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 7,5 dag mąki gryczanej
  • szczypta sody oczyszczonej

Dodatkowo

  • kilka kostek gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • kilka malin

Wykonanie

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło. Chwilę studzimy. Jajka miksujemy przez chwilę z syropem daktylowym. Wlewamy czekoladę. Wsypujemy mąkę oraz sodę i budyń. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej. Polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny.

Ciasta nie musimy przechowywać w lodówce. Idealnie sprawdzi się na deser lub drugie śniadanie.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *