przepisy

Przepis #223 Orkiszowe drożdżówki z truskawkami

Witajcie,

okres letni to dla mnie czas na drożdżowe i kruche ciasta z różnego rodzaju owocami. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszny przepis na aromatyczne i bardzo letnie – drożdżówki z truskawkami – bez białego cukru i białej mąki. To idealny deser na letnie popołudnia czy wakacyjne wycieczki. Bez problemu można je spakować w plecak i zabrać ze sobą. Ciasto na drożdżówki robi się bardzo prosto i szybko – w jednym naczyniu. Są lekkie i puszyste oraz co najważniejsze – niezwykle smaczne!

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 130 ml mleka ryżowego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 2 żółtka
  • 4-6 dużych truskawek
  • odrobina cukru

Kruszonka

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła

Wykonanie

Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) w rondelku. Do miski wkładamy drożdze i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy odrobinę cukru i pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy mąkę oraz słodzidło. Dodajemy żółtka. Całość mieszamy i zagniatamy (może powstać dość lejąca masa, można wtedy podsypać mąką). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta układamy łyżką  na blasze  drożdżówki. Na każdej układamy pokrojone na ćwiartki truskawki. W miseczce mieszamy masło, mąkę oraz słodzidło tak by powstała kruszonka. Posypujemy nasze drożdżówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.

Drożdżówki można zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami jak na przykład maliny czy jagody. Świetnie smakują na ciepło!

Smacznego!

P.S Jeśli masz ochotę na więcej zdrowych przepisów to zapraszam do zapoznania się z ofertą moich kulinarnych ebooków! To aż 180 zdrowych przepisów na różne posiłki od śniadania po kolację! Przekonaj się, że zdrowe odżywianie może być proste, smaczne, szybkie i tanie! Dowiedz się więcej – TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *