przepisy

Przepis #220 Chrup jogurt z musem truskawkowym

Witajcie,

Lekki i owocowy z chrupiącą posypką czyli Chrup jogurt z musem truskawkowym.

Z resztek owoców można wyczarować super desery – dzisiaj taki dla Was przygotowałam! Z wykorzystaniem truskawek i bardzo dojrzałego banana (można oczywiście wykorzystać także inne owoce) zrobiłam lekki deser – Chrup jogurt:) Dlaczego chrup? Bo oprócz musu owocowego oraz jogurtu dodałam także zrobioną w dosłownie 5 minut domową granolę czekoladową, która będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów. Całkowity czas na przygotowanie takiego deseru to tylko 10 min – szybko i jak smacznie:) No to co robimy chrup?:)

Składniki

(3-4 porcje)

  • dojrzały banan
  • 200-300 g truskawek (najlepiej świeżych)
  • duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (400 ml)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka ksylitolu – opcjonalnie

Wykonanie

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zrobienia domowej granoli. Na patelni podsmażamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe wymieszane z miodem. Kiedy lekką zbrązowieją zdejmujemy patelnię z ognia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej mieszankę płatków z miodem i mieszamy do połączenia składników. Truskawki blendujemy z bananem na jednolitą masę. Przekładamy po równo do wcześniej przygotowanych pucharków lub miseczek. Następnie wykładamy po około 2-3 łyżki jogurtu, którego opcjonalnie możemy wymieszać z ksylitolem lub innym słodzidłem. Wierzch deseru posypujemy czekoladową granolą.

Deser jest gotowy do zjedzenia zaraz po przygotowaniu – choć lepiej smakuje schłodzony w lodówce. Do zrobienia granoli można z powodzeniem dodać różnych bakali – rodzynek czy żurawiany. Można także użyć – do przygotowania musu – dowolnych owoców sezonowych.

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *