przepisy

Przepis #219 Bezglutenowe Banofee z kokosem

Witajcie,

lekki kokosowy krem na kruchym spodzie w towarzystwie bananów i FIT karmelu z daktyli – czyli moje bezglutenowe Banoffee, które skradło serce wielu nawet nie FIT osób. Bezglutenowy spód powstał na bazie mieszanki dwóch rodzajów mąki: kukurydzianej oraz owsianej (bezglutenowej). Do połączenia składników użyłam tym razem prawdziwego masła jednak powodzeniem możecie użyć oleju kokosowego. Taki spód można wykorzystać także do wielu innych ciast na kruchym spodzie. Masę przygotowałam z jogurtu greckiego ale można zrobić ją także z sera twarogowego/mascarpone czy ricotta. Oczywiście w Banoffee nie może zabraknąć karmelu – zrobiłam go z daktyli. I dużo bananów:) Zarówno na wierzch jak i do masy dodałam wiórki kokosowe, które jak wiecie uwielbiam:) Zatem częstujcie się przepisem:)

Składniki

(forma do tarty o średnicy 25 cm )

Spód

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego

Masa

  • 250 g gęstego jogurtu greckiego lub sera chudego/mascarpone/ricotta
  • 1-2 łyżki dowolnego słodzidła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo

  • 100 g daktyli
  • 2 duże banany
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

Wykonanie

Spód

Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy słodzidło oraz żółtka. Olej/masło rozpuszczamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. A następnie zagniatamy. Tak przygotowaną masą wyklejamy naszą formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Jogurt/ser miksujemy ze słodzidłem oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 20 min. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Daktylową masę wykładamy na przestudzone kruche ciasto. Układamy pokrojone w plasterki banany. Całość przykrywamy kremową masą. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc – takie schłodzone smakuje najlepiej. Dodatkowo ciasto można udekorować na przykład polewą z gorzkiej czekolady bez cukru. Możecie dodać także więcej wiórek kokosowych w zależności od upodobania.

A jeśli macie ochotę na więcej FIT słodkości to koniecznie sprawdźcie mój ebook “Domowe FIT Desery”. W którym znajdziecie aż 30 deserów do zrobienia w max 15 min! Taki deser możcie zjeść nawet na diecie! Wszystkie nie zawierają białego cukru i glutenu a część z nich także laktozy. Ebook do kupienia tutaj – “Domowe FIT Desery”

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *