przepisy

Przepis #218 Wegetariańskie curry

Witajcie,

aromatyczna i sycąca propozycja obiadowa z samych warzyw oraz kilku dodatków czyli wegetariańskie curry. To moja kolejna propozycja na szybki obiad w 30 min. Do przygotowania tego dania użyłam ziemniaków oraz marchewki ale z powodzeniem można dodać także inne ulubione warzywa na przykład pietruszkę czy por. Dodatek mleczka kokosowego nadaje orientalny smak a mieszanka curry wyjątkowy aromat. To jednocześnie lekkie ale zarazem sycące danie, które idealnie sprawdzi się w coraz cieplejsze dni. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Lubicie takie orientalne smaki?

Składniki

(2 porcje)

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
  • szczypiorek

Wykonanie

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *