Przepis #216 Kokosowe ciasto (Rafaello) – bez glutenu

Witajcie,

proste i szybkie ciasto Rafaello skradło serce moich domowników – nie tylko tych co podobnie jak ja uwielbiają wszystko co kokosowe. Do zrobienia tego szybkiego ciasta potrzeba tylko kilka składników a całkowity czas przygotowania to 25 min! Deser nie zawiera mąki, glutenu oraz białego cukru! Jest natomiast bardzo kokosowy i kremowy. Dodatek płatków migdałowych do biszkoptu nadaje mu chrupkości a czekolada, którą polałam wierzch dodaje nieco bardziej wyraźnego smaku. To bez wątpienia idealne ciasto dla wszystkich łasuchów – skusisz się na kawałek?

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 2 białka jajka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki dowolnego słodzidła

Masa

  • 250 g gęstego jogurtu greckiego lub mascarpone/sera twarogowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie

Spód

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszając łączymy ze sobą wszystkie składniki. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser mieszamy bardzo dokładnie ze słodzidłem oraz wiórkami kokosowymi. Wykładamy na spód ciasta. Dodatkowo wierzch dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce przez noc.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz