przepisy

Przepis #213 Torcik czekoladowo-karmelowy “Milka Peanut Carmel”

Witajcie,

czekoladowy biszkopt z karmelowym nadzieniem oraz dodatkiem orzeszków – to moja kolejna propozycja na torcik. Do zrobienia dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie czekolada Milka Peanut Carmel. To mleczna czekolada z nadzieniem z orzeszków i karmelu (jest przepyszna;)) Moja wersja tortu jest oczywiście z FIT karmelem i bezglutenowym biszkoptem bez białego cukru. Ciasto jest bardzo czekoladowe z lekko orzechową nutą – idealne dla fanów czekoladowych tortów. Warto się skusić!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej lub kukurydzianej
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 2 łyżki kakao

Masa

  • 250 g sera mascarpone/ twarogowego / gęstego jogurtu greckiego/ ricotta
  • 2 – 3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych

Dodatkowo

  • kilka orzeszków ziemnych
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Następnie dodajemy żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną oraz kakao. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Ser/ jogurt mieszamy ze słodzidłem oraz kakao. Daktyle moczymy przez około 10 minut w gorącej wodzie. Następnie blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do masy serowej/jogurtowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze posiekane orzeszki (siekamy na większe kawałki). Łączymy wszystkie składniki.

Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę serową i przykrywamy drugim lekko dociskając. Boki tortu można posmarować odrobiną masy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą. Posypujemy orzeszkami.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce. Jeśli wybierzecie gęsty ser możecie dodać do masy jeszcze 2 łyżki jogurtu greckiego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *