przepisy

Przepis #211 FIT Tort Snikers – bez mąki i białego cukru

Witajcie,

lekki biszkopt bez mąki z dodatkiem migdałów w połączeniu z pysznym kremem na bazie jogurtu greckiego, kremem karmelowym z daktyli a to wszystko posypane orzeszkami oraz polane czekoladą – brzmi smacznie? Tort Snikers to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy deser – bez glutenu i białego cukru! Torcik jest bardzo lekki i puszysty. Dzięki wielu różnym dodatkom ma bardzo ciekawy smak przypominający znane batoniki Snikers. Idealnie sprawdzi się na niedzielny deser dla wszystkich FIT łasuchów !

P.S Przypominam, że możecie już kupić w mój ebook “Domowe FIT Desery” z pomysłami na 30 deserów (bez glutenu, białego cukru a nawet kilka bez laktozy!). Do końca weekendu możesz zgarnąć – 15 % na zakup ebooka (w koszyku wpisz kod rabatowy deserfit.

Ebooka kupisz tutaj: http://health-fit-life.pl/sklep  Zapraszam i smacznego!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 białek jajka
  • 150 g migdałów w łupinkach
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Masa

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • 25 g orzeszków ziemnych
  • 40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 100 g daktyli

Wykonanie

Biszkopt

Migdały rozdrabniamy na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Wsypujemy mielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.

Masa

Jogurt grecki miksujemy z serem mascarpone oraz słodzidłem. Wykładamy na przestudzony biszkopt. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Następnie blendujemy na jednolitą masę i przekładamy na krem.

Orzechy ziemne siekamy i posypujemy nimi krem daktylowy. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym a następnie polewamy wierzch naszego tortu.

Tort Snikers najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *