przepisy

Międzynarodowy Dzień Sera + przepis na naleśnikową Lasagne

Witajcie,

czy wiecie, że 27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sera? Na świecie jest ponad 4000 różnych rodzajów sera! Dzieli się je na różne rodzaje pod względem technologii w jakiej zostały wykonane, długość ich dojrzewania, a także mleka z jakiego zostały przygotowane. Można je także podzielić ze względu na zawartość tłuszczu. Dzięki temu można wyróżnić między innymi: sery z przerostem niebieskiej pleśni, sery miękkie z porostem pleśni, sery twarde, półtwarde, sery świeże, sery topione, twarogowe, wędzone, do zapiekania – jak widać każdy znajdzie coś dla siebie.


Ser jest dość powszechnie wykorzystywany w naszej kuchni – jako dodatek do wielu dań lub też zjadamy je same na przykład podawane w postaci popularnej deski serów. Sery są źródłem zwierzęcego białka i tłuszczu, a także: wapnia, fosforu, cynku czy witamin A,B,D. Warto podkreślić, że każdy ser ma swój charakterystyczny smak i aromat, dlatego każdy z nich nadaje się do wykorzystania do innego rodzaju dania. Sery świeże (twarogowe czy mascarpone) są powszechnie wykorzystywane do przygotowania deserów czy ciast. Sery podkreślają smak naszych potraw i nadają im wyjątkowy charakter.


Dlatego z okazji Dnia Sera przygotowałam dla Was przepis z użyciem jednego z moich ulubionych serów – cheddara. To rodzaj angielskiego sera produkowanego z mleka krowiego o lekko ostrym, kwaskowatym i orzechowym smaku. Moja dzisiejsza propozycja to dość nietypowa Lasagne. Nietypowa dlatego, że zamiast makaronu użyłam naleśników przygotowanych na bazie mąki z ciecierzycy. Ten rodzaj mąki ma dość niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa.

Składniki


Ciasto

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Farsz

  • ½ mielonej piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej
  • kawałek sera cheddar Mature Wyke
  • ½ czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, czosnek mielony, papryka wędzona

Wykonanie

Ciasto

Mąkę mieszamy z wodą oraz jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej naleśniki na złocisty kolor.

Farsz

Czosnek drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Całość podsmażamy. Dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z naleśników wykrawamy prostokąty ( na kształt makaronu lasagne). Układamy w naczyniu do zapiekania pierwszy naleśnik i układamy część farszu – przykrywamy następnym i czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie naleśniki i farsz. Wierzch posypujemy serem cheddar i zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dzięki dodatkowi sera cheddar lasagne z naleśników zyskuje wyrazistego smaku. Lekko ostrawy ser wzmacnia smak dania.

Smacznego!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *