Przepis#197 Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kaszy – bez glutenu i laktozy

Witajcie,
zima w pełni a ja już tęsknię za latem i …. truskawkami! Dlatego kiedy zostało mi trochę truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału – idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu – najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie z dobrym składem. 
Musicie koniecznie spróbować!


Wartości odżywcze na całość: 1179 kcal w tym: B: 33 g; W: 182 g; T: 31 g. 
Czas wykonania : 40 minut

Składniki
(forma o wymiarach  20 x 20 cm)
– szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
– 2 jajka
– słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej
– 2 łyżki kakao
* jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła 
Polewa
– 5 kostek gorzkiej czekolady min 70%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie
Jajka miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy słoiczek dżemu truskawkowego. Miksujemy przez dłuższą chwilą. Następnie wsypujemy mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy około 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy a następnie polewamy nasze przestudzone ciasto.


Ciasto można spokojnie spakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Idealnie sprawdzi się na deser czy drugie śniadanie:) 


Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz