przepisy

Przepis #200 Tort podwójnie czekoladowy – bez glutenu

Witajcie,

to już 200 przepis na moim blogu a tym samym zaraz minie 2 lata od kiedy zaczęłam blogować! Ale ten czas szybko ucieka… Dziękuję, że jesteście ze mną przez te 200 przepisów!!!

Z tej okazji przygotowałam wyjątkowy tort – czekoladowy – bez glutenu i białego cukru. Idealny do świętowania różnych uroczystości 🙂 Biszkopt powstał na mące kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej lub innej mąki bezglutenowej. Krem powstał na bazie jogurtu greckiego oraz serka mascarpone, którego można zastąpić serem ricotta lub pozostać przy samym jogurcie. Torcik jest bardzo lekki i bardzo bardzo czekoladowy:)

Koniecznie musicie spróbować!

Wartości odżywcze na całość: 1573 kcal w tym: B: 50 g; W: 122 g; T: 106 g.

Czas wykonania: 60 min + czas studzenia

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki kakao

Masa

  • 3-4 łyżki serka mascarpone
  • duże opakowanie jogurtu greckiego (330-400 ml)
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie

Dzień wcześniej jogurt grecki wykładamy na sito pokryte ręcznikiem papierowym (sito układamy na misce) i chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia otrzymamy gęsty krem z jogurtu greckiego.

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło. Wlewamy po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną oraz kakao – dosypujemy do masy. Wszystko miksujemy przez chwilę. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Krem z jogurtu greckiego miksujemy z serem mascarpone (gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej sera mascarpone). Dodajemy słodzidło, kakao oraz posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy. Przestudzony biszkopt dzielimy na pół. Pierwszą cześć smarujemy 3/4 kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu.

Tort dekorujemy wedle upodobania. Boki mojego tortu posypałam kakao o wierzch stanowiły gotowe dekoracje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *