przepisy

Przepis #196 Kokosowy torcik Rafaello – bez glutenu i białego cukru

Witajcie,
jeśli jesteście fanami kokosa (ja jestem wielką fanką!) to dzisiejszy przepis będzie dla Was idealny. Lekki biszkopt w połączeniu z puszystym  kremem z dodatkiem migdałów i wiórek kokosowych czyli moja wersja torcika Rafaello. 
Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego. Dobrze sprawdzi się także krem z jogurtu greckiego. Do osłodzenia można użyć dowolnego słodzika: miód, ksylitol lub inne słodzidło. 
Aby ułatwić Wam korzystanie z moich przepisów załączam także przepis w formie pliku pdf do pobrania poniżej: 
Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal w tym: B: 58 g; W: 103 T: 82 g.  
Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Biszkopt 
Forma o średnicy 16 cm 
– 40 g mąki kukurydzianej 
– 4 jajka 
– 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– szczypta sody oczyszczonej 
Masa 
– 250 g serka ricotta lub mascarpone 
– 2 łyżki jogurtu greckiego  
– 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła 
– 1 łyżka wiórek kokosowych 
– 1 łyżka płatków migdałowych
Dodatkowo 
– 2 łyżki płatków migdałowych 
– 2 łyżki wiórek kokosowych 


Wykonanie
Biszkopt  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka – po każdym dokładnie miksując. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. 
Masa  
Jogurt grecki miksujemy z serkiem ricotty/mascarpone. Dodajemy ksylitol lub inną substancję słodzącą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe.  Miksujemy przez chwilę lub mieszamy łyżką. Przestudzony biszkopt dzielimy na pół. Jedną część smarujemy kremem (3/4 kremu) i przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch oraz boki. Następnie boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi a wierzch płatkami migdałowymi. 


 
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Torcik można dodatkowo udekorować kokosowymi kuleczkami.


Smacznego!

Jeden Komentarz

  • Jess

    Witaj!
    Torcik wygląda apetycznie jutro spróbuję zrobić. Ostatnio upieklam Marsa przepyszny! W wykonaniu napisałaś żeby dodać kakao chyba to jakaś pomyłka. Tortownice jakiej średnicy użyłas?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *