przepisy

Przepis #195 🎉 Serowe babeczki z makiem – bez glutenu

Witajcie, 🎉
pozostając w lekko świątecznym klimacie z okazji zbliżającego się sylwestra mam dla Was propozycję na serowe babeczki z makiem. Jeśli zostało Ci trochę maku i sera to z powodzeniem można to wykorzystać do przygotowania sylwestrowych słodkich przekąsek. 
Babeczki są bez glutenu i białego cukru a do tego niskokaloryczne oraz bogate w białko. Sprawdzą się także jako II śniadanie czy deser. 

Zachęcam Was także do pobrania mojego darmowego ebooka z przepisami na słodkie FIT desery w wersji świątecznej ale z powodzeniem można je zrobić także na sylwestra – ebook dostępny jest  pod tym linkiem. 

Wartości odżywcze na całość: 918 kcal w tym: B: 77 g; W: 89 g; T: 24 g. 
Czas wykonania: 40 minut

Składniki
(10-12 babeczek)
– 250 g sera twarogowego 
– opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (bez glutenu)
– 2 łyżki miodu lub ksylitolu 
– 2 łyżki mąki kokosowej 
– 1 łyżka mąki kukurydzianej 
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
– 2 jajka 
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
– 2- 3 łyżki jogurtu greckiego 
– 2 – 3 łyżki masy makowej gotowej lub domowej

Wykonanie
Jajka miksujemy z jogurtem oraz miodem/ksylitolem. Dodajemy ser i miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę oczyszczoną  oraz budyń.  Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek babeczek (około ¾ wysokości foremki). Na wierzch układamy po łyżeczce masy makowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.


Babeczki można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu. 


Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *