przepisy

Przepis #194 🎄 Świąteczny makowiec – bez glutenu

Witajcie,
makowiec to jedno z obowiązkowych ciast na Bożonarodzeniowym stole. Zamiast tradycyjnej wersji w tym roku pokusiłam się o przygotowanie jego bezglutenowej wersji. I wyszło naprawdę pysznie – smak praktycznie nie odbiega od oryginału! 
Z podanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce.

Przy okazji… po więcej świątecznych przepisów zapraszam do mojego darmowego ebooka, który znajdziecie do pobrania pod tym linkiem 



Składniki odżywcza na całość: 2297 kcal w tym: B: 26 g; W: 257 g; T: 129 g.

Czas wykonania: 120 min

Składniki
– 250 g mąki bezglutenowej 
– 2 żółtka
– 1 białko
– 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2-3 łyżki ksylitolu/miodu
– 1 szklanka ciepłej wody
– odrobina cukru kokosowego
– 25 g drożdży świeżych
– 150 g masy makowej gotowej lub domowej*
Wykonanie 
Drożdże zalewamy ¼ szklanki ciepłej wody i wsypujemy odrobinę cukru. Mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, żółtka, olej kokosowy, miód/ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Zagniatamy (gdy będzie zbyt lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2  prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem.

 Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą.

Domowa masa makowa
Składniki
20 dag mielonego maku 
– 1 szklanka mleka 
– 75 g oleju kokosowego
-1/2 szklanki miodu 
– 2 białka 
– 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie 
Mak mieszamy z gorącym mlekiem. Odstawiamy aby spęczniał.  Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce.


Makowce można udekorować polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Są naprawdę aromatyczne i smaczne!
Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *