przepisy

Przepis #190 🎄 Cynamonowy sernik – bez spodu

Witajcie, 
wraz z początkiem grudnia zaczynam serię świątecznych FIT wypieków. W tym roku postanowiłam zebrać je w całość i przygotować dla Was darmowego ebooka do pobrania, który powinien pojawić się do połowy grudnia. Znajdą się w nim przepisy z bloga oraz bonusowe niepublikowane nigdzie pomysły. Świąteczną serię zaczynamy od cynamonowego sernika bez spodu, bez dodatku białego cukru i glutenu. 



Wartości odżywcze na całość: 1177 kcal w tym: B: 110 g; W: 61 g; T: 53 g. 

Czas przygotowania: 75 min + czas wystudzenia 
Składniki
(forma 16 cm)
– 460 g sera twarogowego
– małe opakowanie jogurtu greckiego (150-200 ml)
– 3 jajka
– opakowanie budyniu waniliowego bez glutenu
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo 
– 5 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz cynamon i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą –  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy ciasto.



Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest również odrobinę wyczuwalny w smaku. Jeśli lubimy smak i aromat cynamonu możemy dodać go więcej do masy. 



Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *