przepisy

Przepis #189 Ryżowe ciasto kokosowe – bez mąki

Witajcie,
delikatny ryż to świetna baza dla przygotowania pysznego rozgrzewającego deseru. W połączeniu z wiórkami kokosowymi jest na prawdę pyszny:)
Do dzisiejszego ciasta potrzeba zaledwie kilka składników, które połączone ze sobą dają nam niezwykle smaczny deser. Ciasto jest bez mąki, mleka oraz dodatku białego cukru. Proste i szybkie do zrobienia – nawet w przypadku niespodziewanych gości. 


Wartości odżywcze na całość: 1448 kcal w tym: B: 40 g; W: 123 g; T: 97 g. 

Składniki
(forma o wymiarach 24 x24 cm)
– 100 g ryżu
– 2 szklanki wody
– 100g wiórek kokosowych
– 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła*
– 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
– 4 jajka
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli

Wykonanie
2 szklanki wody zagotowujemy i dodajemy wiórki kokosowe – gotujemy około 10 min. Następnie odcedzamy wiórki kokosowe a w pozostałej wodzie kokosowej gotujemy ryż do miękkości (około 15 minut – w trakcie gotowania możemy dolać odrobinę wody gdy okaże się zbyt mało – tak by ryż się nie przypalił). Ugotowany ryż mieszamy z masłem/olejem oraz słodzidłem i  pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do ryżu i mieszamy. Na koniec porcjami dodajemy ubite białka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 


Deser ryżowy można podawać z domowym sosem owocowym lub czekoladowym. Najlepiej smakuje na ciepło.


*najlepiej użyć słodzidła, które ma jasny kolor i nie zmieni koloru masy – dobrze się sprawdzi miód, ksylitol lub erytrytol. 

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *