Przepis #188 FIT Kopiec Kreta – bez glutenu

Witajcie,
czekoladowy biszkopt z bananami i puszystym kremem czyli Kopiec Kreta. 
Znane i popularne ciasto oryginalnie z kremem z bitą śmietaną, którą zamieniłam na ser mascarpone (ale może być ricotta lub inny). Biszkopt zrobiłam z mąki kukurydzianej dzięki czemu powstał Kopiec Kreta w odchudzonej i bezglutenowej wersji:) Dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal w tym: B: 8 g; W: 17 g; T: 13 g.
(wartości policzone z użyciem mascarpone i ksylitolem)

Składniki
Biszkopt
(forma o średnicy16 cm)
– 5 jajek
– 50 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
– 2 -3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 2 łyżki kakao
– szczypta sody oczyszczonej
Masa
– 250 g sera ricotty lub mascarpone
– 2-3 łyżki jogurtu greckiego
– 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– 4 kostki gorzkiej czekolady
Dodatkowo
– 1 duży lub 2 małe banany


Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka – po każdym dokładnie miksując. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Masa
Ser miksujemy z dodatkiem jogurtu. Następnie dodajemy nasze słodzidło. Dodajemy także posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z wystudzonego biszkoptu ścinamy wierzch (około 2 cm) a następnie wydrążamy środek zostawiając spód oraz brzegi na około 2 cm. Na spód układamy pokrojonego w plastry banana*. Następnie wykładamy masę tworząc kopiec. Pozostałe ścinki ciasta kruszymy i układamy na wierzch. Chowamy ciasto do lodówki na kilka godzin.


*Banany warto skropić sokiem z cytryny, żeby nie zczerniały. 


Smacznego!

Polecane

6 Comments

  1. Jako, ze wszyscy znajomi są na jakiejś diecie, zrobienie uniwersalnego ciasta to jakaś masakra. Dlatego zbieram przepisy, żeby być zawsze w pogotowiu;) Wygląda bardzo smakowicie i na pewno przetestuje;:)
    PS. W czasach naszych mam było jakoś łatwiej – zawsze był biszkopt z owocami albo szarlotka i wszyscy jedli ze smakiem:D

  2. Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Mama robiła oczywiście nie fit ale nikt wtedy o tym nie myślał. Koniecznie muszę zrobic to ciasto.

  3. Ależ mam teraz ochotę na taki kopiec! Coś czuję, że niedługo wypróbuję ten przepis 🙂

      1. To ciasto zrobiło furorę na mojej Fit Imprezie. Zwiększyłam jedynie ilość mąki, bo nie mam tak małej foremki.
        Polecam, jest przepyszne i proste w wykonaniu

        1. Dziękuję i cieszę się, że smakuje:)

Dodaj komentarz