Przepis #187 Ucierane ciasto z owocami – bezglutenowe

Witajcie,
na pożółkłych kartkach starego zeszytu mojej babci znalazłam przepis na tradycyjne ucierane ciasto z  owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła kilka składników by powstała nowa wersja takiego ciasta…
Dzięki zmianie mąki ciasto jest bezglutenowe, tradycyjny cukier zmieniłam na miód a masło na olej kokosowy, śmietanę na jogurt. Ciekawego smaku nadają owoce (mogą być mrożone), które najlepiej jeśli są nieco kwaskowate. Proste i szybkie ciasto – idealne na wypadek niespodziewanych gości czy po prostu jako przekąska na deser lub drugie śniadanie. 

Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal; B: 6 g; W: 34 g; T: 17. 


Składniki
– 60 g mąki ryżowej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 50 ml oleju kokosowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 10 dag miodu lub innego słodzidła
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki dowolnych owoców – ja wybrałam maliny oraz śliwki
– szczypta soli


Wykonanie
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlać olej. Dodajemy jogurt i chwilę wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec mieszamy z pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy owoce. Piec w temperaturze 25-30 min w temperaturze 180 stopni. 


Ciasto można posypać zmielonym ksylitolem lub czekoladową polewą. 


Smacznego!

Polecane

4 Comments

  1. Wpisując te składniki w fitatu wychodzi 1415 kcal. To 150% tego co podajesz. Skąd takie wyliczenia?

    1. Zawsze korzystam z tabele-kalorii.pl 🙂 Liczyłam jeszcze raz i wyszło tak samo:)

  2. Czym moge zastapic make ryzowa? Jaka inna maka?

    1. Można użyć mąki kokosowej, kukurydzianej, czy jaglanej

Dodaj komentarz