przepisy

Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar – bez laktozy, glutenu oraz cukru

Witajcie,
jak to mówią do trzech razy sztuka. Do zrobienia domowej wersji batoników Fig Bar miałam dwa nieudane podejścia – za pierwszym razem masa okazała się zbyt lejąca a za drugim coś nie wyszło z nadzieniem. W końcu jednak wszystko zgrało i wyszły idealne batoniki. 
Moje Fig Bar są bez glutenu (dlatego warto się upewnić czy mąka owsiana jest bezglutenowa), bez mleka oraz cukru – oprócz tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam je na rzecz suszonych śliwek.  Dokładny przepis znajdziecie poniżej:)
Wartości odżywcze na 100 g: 333 kcal w tym: B: 9 g; W: 42 g; T: 15 g. 
Czas wykonania: 60 min
 
Składniki
– 140 g masła migdałowego 
– 150 ml wody
– 70 g daktyli
– 30 g oleju kokosowego
– 20 g sezamu
– 100 g mąki owsianej bezglutenowej
– 90 g mąki gryczanej
Nadzienie
– 100 g suszonych śliwek
– 100 g suszonej żurawiny 

 

Wykonanie
Daktyle moczymy przez około 15 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy je i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy masło migdałowe oraz sezam i wodę (wodę warto wlewać po trochu i sprawdzać czy masa nie robi się zbyt płynna). Przekładamy także zblendowane daktyle. Całość dokładnie zagniatamy by powstała zbita masa. Masę owijamy folią i chowamy do lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane rulony przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Zamiast masła migdałowego można użyć zwykłego masła orzechowego (najlepiej 100%). Do nadzienia można dodać także suszonych fig lub rodzynek. Batoniki są krucze i bardzo smaczne. Idealne na drugie śniadanie czy deser:)
Smacznego !
Weronika

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *