przepisy

Przepis #183 Kokosowo – serowa rolada – bez glutenu i białego cukru

Witajcie,
rolada kokosowa z dodatkiem sera to bardzo pyszne i lekkie połączenie. Biszkopt na bazie mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bezglutenowe. Zamiast tradycyjnego białego cukru użyłam miodu ale z powodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;)

Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal w tym: B: 73 g; W: 87 g; T: 72 g. 
Czas wykonania: 30 min (plus czas studzenia ciasta)


Składniki
Biszkopt
(forma 24×30 cm)
– 4 jajka
– 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej
– szczypta sody oczyszczonej
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Masa
– 250 g sera twarogowego
– stała część mleczka kokosowego z jednej puszki
– 25 g wiórek kokosowych
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Dodatkowo
– 20 g gorzkiej czekolady min 70%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego


Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło oraz mąkę i sodę oczyszczoną. Szybkim ruchem mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez  około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i zwijamy jeszcze ciepłe ciasto przy pomocy ściereczki w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.



Masa
Ser miksujemy z mleczkiem kokosowym oraz słodzidłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Miksujemy wszystkie składniki (gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej wiórek kokosowych). 
Rozwijamy nasze ciasto i smarujemy przygotowaną masą ( zostawiamy około 2 łyżek masy do posmarowania wierzchu). Ponownie zwijamy. Smarujemy wierzch pozostałą częścią masy. 



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy roladę. 


Rolada najlepiej smakuje schłodzona przez noc w lodówce. Jest bardzo delikatna i kremowa w smaku. 


Smacznego!
Weronika

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *