przepisy

Przepis #181 Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru

Witajcie,
delikatny w smaku i rozpływający się w ustach czekoladowy tort bez grama mąki? Tak to możliwe:)

czy jest tutaj ktoś kto nie lubi czekolady? Zwłaszcza gorzkiej:) Kiedyś nie lubiłam tej wersji czekolady (mleczna stała u mnie na pierwszym miejscu:)) ale od kiedy pozmieniałam trochę w swoim menu polubiłam się z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej postaci za bardzo się nie lubi:)) Ale.. dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:)

Wartości odżywcze na porcję (12 porcji): 145 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 6 g. 


Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 2 duże banany
– 3 jajka
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Masa
– 250 g serka ricotty/twarogowego 
– 2 łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć)
– 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– 1- 2 łyżki kakao
Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego



Wykonanie
Biszkopt
Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Masa
Ser miksujemy razem z jogurtem oraz słodzidłem. Można odłożyć 2-3  łyżki masy do ozdoby. Do reszty masy dodajemy kakao. I dokładnie miksujemy do połączenia składników. 
Tak przygotowaną masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi. 
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje.


Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne.


Smacznego!

Weronika 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *