Przepis #178 Mini Szarlotki – bez laktozy, jajek i glutenu

Witajcie,
kiedy tylko sezon na jabłka zaczyna się na dobre staram się go wykorzystywać do maksimum;) A połączenie jabłek z aromatycznym cynamonem to dla mnie znak, że jest już jesień. 
Dzisiaj przygotowałam dla Was deser, który można zjeść bezkarnie cały (jedną porcję oczywiście:)). Deser nie zawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko.

Wartości odżywcze na jedną porcję: 178 kcal w tym: B: 4 g; W: 32 g; T: 3 g. 


Składniki
( 2- 3 porcje w zależności od wielkości foremek)
Ciasto
– 60 g mąki owsianej bezglutenowej
– 20 g mąki kokosowej
– 70 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego  z dodatkiem wanilii)
– 30 g miodu lub innego płynnego słodzidła (można także użyć masła orzechowego jeśli nie chcemy dosładzać)
Farsz
– 2-3 duże starte jabłka
– 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
– 1 łyżka płatków migdałowych


Wykonanie
Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy mleko oraz nasze słodzidło. Całość dokładnie mieszamy do powstania zbitej masy. Następnie 1/3 masy odkładamy na kruszonkę a pozostałą część wykładamy do foremek (wylepiamy dół oraz brzegi).
Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon i mieszamy. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wcześniej wyłożonych ciastem foremek. Pozostałą część ciasta kruszymy z płatkami migdałowymi i posypujemy szarlotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.


Mini szarlotki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Będą idealne dla tych, którzy obawiają się że robiąc dużą blachę zjedliby ją sami:)


Smacznego!
Weronika 

Polecane

1 Comment

Dodaj komentarz