przepisy

Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2

W kuchni ciężko uniknąć używania przypraw. To one nadają naszym potraw smak i zapach. Dzięki nim możemy stworzyć pyszne i aromatyczne dania nawet z bardzo prostych składników. Odpowiednia ich mieszanka sprawi, że możemy poczuć się jak na wakacjach w tropikalnym kraju lub przypomnieć sobie smak dzieciństwa. 

W poprzednim wpisie (tutaj możecie go przeczytać ) wspomniałam Wam o kilku przypraw świata marki Knorr. Twórcy podkreślają, że znaczenie ma kraj pochodzenia przyprawy – miejsce w którym kiełkuje i dorasta a następnie jest zbierana. Wszystkie warunki zewnętrzne wpływają na jakość naszej przyprawy. 

Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną porcję przypraw. Zapraszam w podróż do krainy pachnącej aromatem świeżych ziół i przypraw;) Tym razem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej. 



Gorczyca z Kanady
Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak.
Kminek z Polski
Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów produkcji kminku. To też jedna z najstarszych przypraw, które idealnie sprawdzi się do przyprawienia naszych tradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny zapach.
Kmin rzymski z Indii
Nazywany jest także kuminem. Uprawiany i używany jest najczęściej w Indiach. Jest jednym ze składników przyprawy curry. Nadaje potrawom charakterystyczny dla kuchni indyjskiej smak i aromat.
Pieprz czarny z Wietnamu
To jedna z głownych przypraw używanych w naszej kuchni. Dodajemy ją do praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana w Wietnamie z czego słynie ten kraj. To także jeden z głównych składników używanych w kuchni azjatyckiej nadający charakterystycznego pikantnego smaku.  

Majeranek z krajów śródziemnomorskich
Przyprawa ta wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, skąd dotarł do południowej Europy. Posiada aromatyczny zapach. Często wykorzystywany jest do dań kuchni  polskiej, francuskiej czy włoskiej.
Ziele angielskie z Meksyku
Te małe czarne kuleczki wbrew nazwie wywodzą się z Meksyku skąd przywędrowały do Europy. Dzięki zawartości olejków eterycznych mają bardzo intensywny zapach i jednocześnie ostry i gorzki smak. Często stosowany do zup czy sosów.
Liść laurowy z Turcji
Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów.

Wizytą w Turcji zakończyliśmy podróż po kulinarnym świecie przypraw. Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przyprawy bez których nie możecie się obejść w kuchni?
Moimi zdecydowanymi faworytami są pieprz, cynamon oraz papryka.
Weronika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *