lifestyle

AKADEMIA TRENERA #1: Produkty spożywcze, które muszą się znaleźć w Twojej FIT kuchni!

Pieczenie i przygotowywanie zdrowych deserów z pozoru mogą wydawać się trudne oraz pracochłonne. Kiedy oglądamy Instagramowe czy blogowe zdjęcia wydawać by się mogło, że zrobienie przedstawionego deseru zajmuje całe godziny. Owszem są takie przepisy, których wykonanie zajmuje sporo czasu ale sądzę, że zdecydowanie częściej można zobaczyć takie, które można zrobić w kilka minut (pod warunkiem, że nie jest konieczne pieczenie czy chłodzenie). Często też kiedy spoglądamy w przepis znajdujemy bardzo wiele składników, które nie zawsze mamy w domu lub jest problem, żeby je kupić. Sama kiedy jeszcze kilka lat temu szukałam inspiracji wielu rzeczy zrobić nie mogłam bo właśnie zawsze czegoś mi brakowało. Dzięki tym doświadczeniom udało mi się stworzyć listę produktów, które zawsze przydadzą się  w FIT kuchni.  Dzisiaj wybrałam pięć dzięki, którym można stworzyć łatwe i smaczne desery praktycznie na każdą okazję.



1. Syrop klonowy, daktylowy, miód i inne zamienniki cukru
Bez wątpienia deser musi być słodki. Najczęściej do jego słodzenia używa się tradycyjnie cukru. Jednak kiedy chcemy zacząć gotować i piec zdrowo cukru staramy się unikać. Dlatego dobrymi a jednocześnie smacznymi zamiennikami cukru są syrop daktylowy oraz klonowy a także nasze rodzime miody – oczywiście te prawdziwe, najlepiej ze znanej pasieki. Oprócz walorów smakowych mają liczne właściwości odżywcze. Miód ma działania prozdrowotne i zawiera między innymi witaminy A, PP oraz B2 a także składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor czy magnez. Syrop daktylowy jest źródłem potasu, wapnia i magnezu oraz witamin A, C czy E. Natomiast syrop klonowy zawiera mangan, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetnie sprawdzą się do słodzenia ciast, biszkoptów czy kremów a także naleśników czy placuszków. Z powodzeniem tymi produktami można osłodzić praktycznie każdy deser. Warto jednak zwrócić uwagę, że syrop daktylowy nadaje charakterystyczny ciemny kolor dlatego jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru do słodzenia lepiej sprawdzi się miód.



2. Mąka kokosowa, owsiana, kukurydziana, orkiszowa i inne
Jeśli masz w domu mąkę możesz zrobić ciasto, naleśniki czy placuszki. Posiadanie w domu mąki to totalne „must have”. Warto  jednak zamiast tradycyjnej  białej mąki pszennej wybrać inne dostępne na rynku mąki. Jeśli unikasz glutenu dobrze sprawdzą się mąka kokosowa czy kukurydziana a jeśli nie masz nic przeciwko glutenowi to możesz wybrać mąkę orkiszową czy owsianą (owsiana także może być bezglutenowa! Warto sprawdzić tą informację na opakowaniu). Każda mąka posiada swoje właściwości. Praktycznie  z każdej mąki można przygotować pyszne placuszki czy naleśniki ( przy niektórych trzeba jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach). Mąka kokosowa czy kukurydziana świetnie sprawdzi się do przygotowania biszkoptu na przykład do tortu.



3. Przyprawy
To właśnie przyprawy nadają naszym potrawom smak i aromat, dlatego warto jest mieć różnego rodzaju pojedyncze zioła w naszej kuchni. Można z nich stworzyć aromatycznie mieszanki do naszych dań bez konieczności używania gotowych mieszanek, które często zawierają różnego rodzaju niechciane dodatki takie jak: glutaminian sodu czy wzmacniacze smaku. Oczywiście można także spotkać mieszanki, które są wolne od takich składników i z powodzeniem można je stosować w naszej zdrowej kuchni. Do przypraw, które są według mnie obowiązkowe należą pieprz, sól, papryka czerwona słodka, wędzona i ostra, rozmaryn, bazylia, oregano, cynamon, czosnek oraz wiele innych. Każda z nich zawiera wiele cennych składników odżywczych. 



4. Bakalie
Suszone owoce można równie dobrze jeść same (bez dodatków) lub dodawać je do naszych deserów. Podstawowe bakalie, które znajdą szerokie zastosowanie w naszej kuchni to przede wszystkim suszone daktyle, rodzynki, żurawina, morele czy śliwki  nawet wiórki kokosowe. Doskonale także osłodzą nasze desery – zwłaszcza daktyle.  Połączenie daktyli i płatków owsianych może stworzyć nam całkiem smaczny spód pod ciasto. A zblendowane z kakao stworzą pyszny krem czekoladowy do kanapek czy naleśników. Uwielbiam dodawać suszone owoce na przykład do owsianki czy mieć je pod ręką na przykład w czasie podróży. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce często mają dość sporo kalorii dlatego należy zwrócić uwagę na ilości jakie zjadamy. Najlepiej wybierać bakalie, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki. 



5. Świeże owoce
Owoce dobrze smakują bez dodatków ale równie dobrze można z nich zrobić pyszne słodkie desery.. Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia  sałatek lub ułożone na wierzch lekkiego kruchego ciasta. Dojrzałe banany świetnie osłodzą nasz deser (można z nich także zrobić pyszny chlebek bananowy  a starte jabłko urozmaici nasze naleśniki. Są także idealną bazą do koktajli czy różnych musów a także lodów (wystarczy zbelnodwać  ulubione owoce, zamrozić a otrzymamy smaczny sorbet). Najlepiej wybierać owoce sezonowe – wtedy maja najlepszy smak oraz posiadają najwięcej wartości odżywczych. Kiedy trwa sezon można je zamrozić by zimową porą móc z nich skorzystać. Z owoców można zrobić także konfitury czy dżemy ( jesienią do naleśników będą idealne!). Owoce zawsze znajdują się mojej kuchni. Najczęściej wybieram banany, jabłka a w sezonie truskawki, maliny czy borówki. Nie dość, że są smaczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych to jeszcze cieszą oko swoim wyglądem. 



Posiadanie tych produktów w Twoje kuchni pozwoli na stworzenie pysznego słodkiego deseru dla Ciebie i Twoich najbliższych. Wiele pomysłów na proste i szybkie smakołyki znajdziesz na moim blogu. Uważam, że aby zrobić coś smacznego wcale nie potrzeba wyszukanych składników. Z tych lokalnych także można zrobić danie godne najlepszej restauracji świata. Na swoim blogu także  korzystam raczej z produktów, które są łatwo dostępne ponieważ chciałabym aby każdy mógł z moich przepisów korzystać w dowolnej chwili.
Chętnie poznam Wasze produkty bez których nie wyobrażacie sobie swojej kuchni:)

Weronika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *