lifestyle

Recenzja – Jogurtownica – JogurBerry – zrób naturalny jogurt w domu!

Witajcie,
jeśli jesteście fanami jogurtu to urządzenie jest idealne dla Was! Teraz możecie zrobić jogurt  oraz ser nie wychodząc z domu. Wszystko za sprawą urządzenia YogurBerry . Wystarczy mleko i zestaw bakterii do wytwarzania jogurtu. 

Dane techniczne
W zestawie YogurBerry do zrobienia domowego jogurtu znajduje się:
– komora oraz pokrywa
– wieczko
– uchwyt
– YogurBerry słoik

Ponadto znajdziemy także zestaw do zrobienia domowego sera:
– forma 
– wieczko formy


Niezbędne do zrobienia naszego domowego jogurtu czy też sera jest zestaw bakterii jogurtowych, które można kupić oddzielnie.

Urządzenie jest bardzo estetycznie wykonane z materiału o nazwie Tritan – wolnego od związków BPA. Można je zamówić w czerech dostępnych kolorach: różowym, białym, ciemnym różowym oraz limonkowym. Dzięki swoim niezbyt dużym wymiarowym zmieści się w każdej kuchni. Dodatkowym atutem jest fakt, że składa się z tylko kilku elementów dzięki czemu łatwo je umyć i przechowywać. 


Jak zrobić domowym jogurt przy użyciu tego urządzenia?

Warto zacząć od wybrania odpowiedniego mleka. Najlepiej użyć pełnotłustego mleka, gdyż mleko odłuszczone lub wzbogacane nie nadają się do fermentacji. 

Cały proces produkcji jogurtu jest bardzo prosty – zobacz jak go zrobić w 4 krokach!
Krok 1
Do słoika wsyp saszetkę zestawu bakterii a następnie wlej 900 ml mleka. Zamieszaj.
Krok 2
Do komory wlej gorącą wodę – do maksymalnego poziomu (linia została odpowiednio oznaczona)
Krok 3
W komorze umieść uchwyt. Włóż do niego słoik oraz nałóż wieczko. Całość zamknij pokrywą.
Krok 4 
Przechowuj pojemnik w temperaturze pokojowej przez około 8-10 godzin a następnie włóż do lodówki na 5 godzin. I gotowe!



Całość procesu przygotowania jogurtu możesz także zobaczyć w filmie!

Tak przygotowany jogurt przechowujemy w lodówce. Należy go spożyć w ciągu siedmiu dni. Taki jogurt idealnie sprawdzi się do płatków, koktajli czy domowych serników i jogurtowników na zimno. 



Z tak przygotowanego jogurtu można zrobić także domowy ser twarogowy. Tak jak wcześniej wspomniałam – w zestawie YogurBerry znajdziemy także narzędzia do zrobienia takiego sera. 

Jak zrobić domowy ser twarogowy?
Krok 1
Do formy wlewamy 800 ml jogurtu i umieszczamy w komorze głównej. Zamykamy wieczkiem. 



Krok 2
Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy formę i wyjmujemy z niej nasz ser. 

Przygotowanie jogurtu dzięki temu urządzeniu jest naprawdę proste i szybkie. Kolejnym atutem jest fakt, że jogurt/ ser powstają dzięki naturalnej metodzie fermentacji. Wszystkie elementy są wolne od toksycznych substancji a ich mycie jest bardzo proste. 



Kreatywne wzornictwo nadaje unikatowy charakter urządzeniu dzięki czemu sprawdzi się zarówno w stylowej jak i nowoczesnej kuchni. Urządzenie jest godne polecenia. Dzięki niemu możemy mieć codziennie świeży jogurt bez wychodzenia z domu. Zaoszczędzamy  w ten sposób pieniądze oraz produkujemy mniej śmieci. 

Domowy jogurt świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego Jogurtownika czyli sernika z jogurtu na zimno. Przepis już wkrótce na blogu!

W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *