Przepis #161 FIT Fale Dunaju

Witajcie,
ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za smakiem wiśni. Z dzieciństwa kojarzę je tylko z kompotu oraz ciasta Fale Dunaju, które robiła moja babcia  a później mama. Korzystając z sezonu wiśniowego postanowiłam wrócić do tych smaków i przygotować swoją wersję tego ciasta. Moje FIT Fale Dunaju są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Jeśli lubicie ciasta z owocami to ta wersja zapewne Wam posmakuje:)

Wartości odżywcze (cała blacha): 1913 kcal w tym: B: 81, 5g; W: 119 g; T: 114 g.  

Składniki
(blacha o wymiarach 24×24 cm)
Ciasto
– 6 jajek
– 60 g mąki kokosowej
– szczypta sody oczyszczonej
– 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 2 łyżki kakao
Krem
– 2 duże (po 330 – 350 ml) opakowania jogurtu greckiego
– 2 łyżki miodu lub innego słodziła
Dodatkowo
– 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni
– kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie
Ciasto
Białka oddzielmy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło oraz po jednym żółtku (po każdym dokładnie miksujemy). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Całość łączmy ze sobą. 3/4 ciasta przekładamy na formę a pozostałą część mieszamy z kakao. Masę z kakao układamy na jasnej części ciasta. Na wierzch wykładamy wiśnie.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 
Krem
Jogurt grecki wykładamy na sito (najlepiej na ręczniku papierowym), które stawiamy na miską. Chowamy na lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie na ręczniku pozostaje gęsta masa idealna na krem. Przekładamy  ją do miseczki i miksujemy z naszym słodzidłem. Wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta. Posypujemy startą czekoladą. 


Ciasto przechowujemy w lodówce – schłodzone smakuje najlepiej!


Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz