Przepis #155 Chlebek z malinami – bez mąki, jajek i mleka

Witajcie,
w ostatnim foodbooku (zostawiam Wam link do filmu) pokazywałam Wam chlebek z malinami, który jadłam na deser a dzisiaj mam dla Was przepis na niego. Jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Nie zawiera mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru a dodatkowo jest wegański !
Nagrałam dla Was także filmik z przepisem – link do filmu znajdziecie na końcu postu.
Zgodnie z Waszymi prośbami od teraz będę podawała wartości odżywcze na całe ciasta i desery;) 
Wartości odżywcze na całość: 1467 kcal w tym: B: 40,7 g; W: 203,5 g; T: 46,3 g. 


Składniki
– 4 bardzo dojrzałe banany
– 40 g gorzkiej czekolady
– 20 g wiórek kokosowych
– 200 g płatków owsianych
– 200 g malin

Wykonanie
Banany obieramy i dzielimy  na mniejsze kawałki a następnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosowe oraz czekoladę. Wszystko mieszamy na koniec dodajemy maliny (kilka malin zostawiamy na wierzch do dekoracji). Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy (użyłam keksówki). Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.


Chlebek ma lekko kwaskowaty smak dzięki malinom co przełamuje słodycz bardzo dojrzałych bananów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


Link do filmowej wersji przepisu 

Smacznego !
W. 

Polecane

2 Comments

  1. Czy zamiast malin mozna dodac borowke amyrykanska?

Dodaj komentarz