Przepis #142 Chrupiące ciasteczka czekoladowe – bez mąki, cukru i laktozy

Witajcie,
czy możecie sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że  takie nie istnieją… a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko – ale uwaga równie szybko znikają! Dlatego musicie ich spróbować!

Wartości odżywcze na 100 g: 132 kcal w tym: B: 3,3 g; W: 24 g; T: 1,5 g. 



Składniki
–  1 duży banan lub 2 mniejsze 
– małe jabłko 
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 6 daktyli
– 8 łyżek płatków owsianych



Wykonanie
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do banana. Dorzucamy kakao, cynamon oraz płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.



Ciastka sprawdzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Z powodzeniem można je zapakować na wynos. Do masy można również dodać inne bakalie czy dodatki.



Smacznego!
W.

Polecane

1 Comment

Dodaj komentarz