Przepis #129 Wielkanocne inspiracje: Czekoladowe jajeczka (wegańskie)

Witajcie,
Wielkanocne czekoladowe jajeczka to chyba stały element większości świątecznych stołów i koszyczków – na moim są zawsze ! A jak jest u Was?
Dzisiaj mam dla Was propozycję na przygotowanie takich jajeczek w domu –  z dosłownie czterech składników. Takie słodkości są wegańskie, bez laktozy i glutenu. A ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Musicie je koniecznie zrobić!

Wartości odżywcze na 100 g: 314 kcal w tym: B: 7 g; W:  16,6 g; T: 25 g. 



Składniki
(ile wyjdzie zależy od wielkości jajeczek)
– 70 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej zawartości kakao)
– 75 ml mleczka kokosowego
– 40 g masła orzechowego 100%
– 30 ml syropu klonowego lub miodu/syropu daktylowego

Wykonanie
Do rondelka lub miski umieszczonej na rondelku z wodą (czyli w kąpieli wodnej) wrzucamy pokruszoną czekoladę. Kiedy się rozpuści wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy syrop klonowy oraz dodajemy masło orzechowe. Całość ponownie dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy. Biorąc po około łyżeczce naszej masy lepimy jajeczka. Masa pod wpływem ciepłoty naszych dłoni dość szybko się bardzo klejąca dlatego formowanie jajeczek powinno odbywać się bardzo szybko. 



Tak przygotowane jajeczka chowamy ponownie od lodówki w której je przechowujemy.



W jajeczkach można także umieścić nadzienie na przykład z masła orzechowego lub kawałek suszonego owocu. Uwierzcie mi, że są na prawdę przepyszne! 



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz