przepisy

Przepis #126 “Muchomorki” czyli wytrawne muffiny z niespodzianką w środku

Witajcie,
babeczki czy muffiny sprawdzą się nie tylko na deser (w słodkiej wersji) ale i na drugie śniadanie czy kolację, jeśli przyrządzimy je w wytrawnej wersji, które będą idealne na Wielkanocny stół. Moja dzisiejsza propozycja to muffiny z pieczarkowo-serowym nadzieniem. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej oraz pełnoziarnistej. Dodałam też odrobinę majonezu ( w święta Wielkanocne nie może go zabraknąć na moim stole 🙂 ) . Wybrałam do tego majonez Kielecki o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu, który ma całkiem dobry skład i jest nowością na naszym rynku ( jego niewielki dodatek podkreśli smak świątecznych babeczek bez uszczerbku na naszej sylwetce:) ). A wszystkie pozostałe składniki i proporcje znajdziecie poniżej. 



Składniki (6-7 sztuk)
Ciasto
– pół szklanki mąki kukurydzianej
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 całe jajko
– 2 łyżki majonezu Kielecki lekki
– 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
– odrobina soli
Nadzienie
– 150 – 200 g pieczarek
– 1/ 4 czerwonej cebuli
– pół kuli mozzarelli
Dodatkowo
– kilka pomidorków koktajlowych



Wykonanie
Do miski wsypujemy obie mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy sól oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy mleko oraz dodajemy majonez.


Całość dokładnie mieszamy. Ciasto można delikatnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. 

Nadzienie
Cebulkę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy także w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę a następnie dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy do smaku. Kiedy pieczarki delikatnie przestygną dodajemy do pokrojoną mozzarellę i mieszamy. 
Wcześniej przygotowane ciasto wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem.


Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.



Muffiny można podawać z odrobiną keczupu lub ulubionym sosem. 



Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *